11 Şubat 2010 Perşembe

Fulbright Foreign Language Teaching Assistant Program FLTA

Merhaba Arkadaşlar,



FLTA -özellikle İngilizce öğretmenliği - ve İngiliz dili edebiyatı bölümünden mezunların ya da son sınıfta hala okumakta olan arkadaşların kesinlikle başvurması gereken bir programdır. Bu programa 2009 Ekim'de başvurdum. Uzun bir başvuru süreci ardından mülakata çağrılmaya hak kazandım. Yaklaşık 25 dakikalık mülakatı da atlayarak Amerika'a serüvenim için ilk adımımı attım. Şu an yerleşeceğim üniversiteyi bekliyorum. Peki nasıl bir program bu?



Seçilen adaylar yerleşecekleri üniversitelerde dil asistanlığı yapacaklar ve Türkçe öğretecekler. Aynı zaman da her iki dönem kendi alanları ile ilgili master dersleri alacaklar. İngilizce öğretmenliğinde okuyan arkadaşlar bu konuda büyük bir avantaja sahiptirler çünkü eğitimleri boyunca dil öğretimi üzerine yetiştirilmişlerdir. Her ne kadar İngilizce ve Türkçe birbirinden farklı olsa da dil öğretimi evrenseldir. Tüm insanlar doğdukları andan itibaren ana dillerini öğrenirken aynı süreçlerden geçerler. Bu yüzden dünyanın her yerinde bebeklerin ilk çıkardığı tesadüfi sözcük "ba-ba"dır. Emme işlemini yapan bebeklerin ilk geliştirdikleri konuşma organı dudaktır. Bu yüzden dudak sesi olan "b"yi çok rahat çıkarılar. "B" ve açık ses olan "Aaaaa" ile birleşince "baaa" derler. Bu sesleri de tesadüf eseri ard arda "baaa-baaa" diyerek söylerlerse, işte "ilk baba dedi!" diye havalara uçar tüm babalar :) Bu yüzden anlayacağınız gibi öğretmenlik eğitimi almış kişiler Türkçe'yi de yabancılara öğretebileceklerdir. Bu konuyu sakın dert etmeyin.



Başvuru Süreci



Bu süreç tüm başvuranlar için korkutucudur çünkü iyi bir başvuru için büyük bir çaba harcamalısınız. İki tane uzun (en az 2 sayfa), üç tane kısa ( 1 sayfa) deneme (essay) yazacaksınız. Bu denemeleri yazarken en fazla dikkat etmeniz gereken şey özgün olmanızdır. Sizi diğer adaylar ayırcak bir hayat gayeniz olmalıdır. Komisyonu bu şekilde etkileyebilirsiniz. Size üç dört sayfalık kendinizi öve öve bitiremediğiniz bir yazı yazın demiyorum. Önemli olan kendinizde var olanı yazıya en iyi şekilde iyi bir İngilizce ile dökmektir. İlk denemeniz "the Objective Essay"dir. Bu bölümde kendinizi ve özelliklerinizi çok iyi anlatmalısınız çünkü sizi yanına asistan olarak seçecek kişi sizi iyi tanımalıdır. Kariyer planınızdan tutun hayallerinize kadar herşeyi iyi organize edilmiş paragraflar halinde sunmalısınız.

1) Becerileriniz, özellikleriniz hedefleriniz. Bu özellikleriniz FLTA programı için neden uygundur?
2) İlk izlenim çok önemlidir o yüzden karakteriniz hakkında da ip uçları vermelisiniz.
3) Asistanlığın esnasında kampuste almak istediğin rolleri, bir asistan olarak profesörlerine nasıl yardımcı olabileceğini anlatmalısın.

Öncelikle iyi bir giriş paragrafı yazmalısın. Bir alıntı sözle de başlayabilirsin. Bu söz ile hayat gayeni ve kariyer planını bağlayabilirsin.

“There are painters who transform the sun to a yellow spot, but there are others who with the help of their art and intelligence, transform a yellow spot into the sun.” This I will like to say has always been a credo of mine which underlies the fact that how important it is to combine knowledge and talent together for teaching . . "


Neden Fulbright FLTA'e başvurduğunu anlatmalısın. Gerçekten bu programa uygun biri misin?
Özelliklerinden, başarılarından, hayatına yön veren olaylardan bahsetmelisin. Kariyer planını kendinden emin bir şekilde ifade etmelisin. Hayatına ve kariyerine yön vermiş olan her türlü deneyimden essaylerinde bahsedebilirsin. Unutma seni okuduklarında akıllarında kalmalısın! Programın amacı ile ilgili bilgilere

http://www.fulbright.org.tr/ den ulaşabilirsin. Programı iyi tanı ve ona göre yaz! Kendini öveceksen bunu destekleyecek deneyimlerin ve kanıtların olmalı. Mesela Amerikalılar gönüllü kurluşlarda çalışmaya çok önem verirler. (NGO) Amerika'da çok değişik bir sistem vardır. Türkiye gibi devlet, sosyal bir anlayış izlemez. Bu yüzden gönüllü kuruluşlar Türkiyedekilerden çok ama çok fazla etkindir. Gönüllülük Amerikalıların hayat tarzıdır. Çalışmış olduğun tüm gönüllü kuruluşlardan bahset ve sertifakalrını muhakkak başvuru zarfına ekle. Çalıştığın kurumlarla ilgili bir kaç fotonu da PDF başvurusuna ekleyebilirsin. Öğretmenler eğer ne kadar yaratıcı olduklarını söylemek istiyorlarsa kendi ders planlarını eklemelilerdir. Bunların hepsini ben yaptım ve seçildim. Ayrıca daha sonra başvuran arkadaşlarıma da bu ayrıntıları önerdim ve onlar da bu bursu kazandılar. Demek ki işe yarıyabiliyor :)

İkinci uzun denemeniz "Personal Statemen Essay" olacaktır. Şimdi burada farkına varmanız gereken şey Objectives Essay ile Personal Statement'ın çok benzemesidir. Fakat Objectives'de yazdığınız şeyleri Personal Statement'da asla tekrarlamamalısınız! Bu bölümü yazmadan önce uzunca bir düşünce dönemine girmelisiniz. Doğduğunuz andan itibaren hayatınızda neler yaşadığınıza bir göz atın. Hayat hikayenizde farklı olan şey neydi? Yaşadığınız ortam, şehir; içinde bulunduğunuz topluluk, kültür ve ırk size ne kattı? Eğer Türkiye'de yaşayan farklı kökenli bir etnik yapıya sahip aileden geliyorsanız bundan bahsetmenizi tavsiye ederim. Çok kültürlü bir ortamda yaşamak size neler kattı? Farklılıklar ve hoş görü hayatınızda nasıl yer edinmiştir? Yeni bir ortama uyum sağlayabilecek misiniz? Peki yeni bir ortama uyum sağlamanıza yardımcı olacak özellikleriniz ve deneyimleriniz nelerdir? Lütfen yazdığınız herşeyi destekleyin. Yazmadan önce anne ve babanıza geçmişleri ile ilgili sorular sorabilirsiniz. Belki onların yaşadığı herhangi bir şey şu an burada bu programa başvurmanıza sebep olmuştur. Kişilik özellikerinizle ilgili ipuçlarına çevrenizde bulunan arkadaşlarınızdan, aile bireylerinizden ve öğretmenlerinizden ulaşabilirsiniz. Her ne kadar kendimizi çok iyi bildiğimizi düşünsek de başka bir gözden dönüt olmak bize kendimizi anlamamız konusunda daha fazla yardımcı olacaktır. Sizi asistan olarak seçecek kişi bu yazılarınızı dikkate alacaktır. Mümkün olduğu kadar kendinizden açık ve anlaşılır bir şekilde bahsedin. Zaten bu başvuru formunu bir oturuşta yazmıyorsunuz. Taslak hazırlayıp onları geliştirirsiniz ve en son halini sisteme yüklersiniz. Başvurunun son gününe kadar yazdıklarınızı çıkarıp ekleyebilirsiniz. Yazdıklarınızı yüklemeden önce çevrenizdekilere okutun ki size yararlı dönütler versinler. İngilizce hatalarınız olmaması için hocalarınıza denemelerinizi okuması için rica edin. Sakın ama sakın başka bir yerden yazı alıp yapıştırmayın!!!! Özgün olmak şarttır! Bu uzun iki denemeniz çok önemlidir. Söylediklerim umarım size yardımcı olacaktır. Başvurular her yıl Eylül ayında başlıyor. Fulbright Türkiye sitesini sık sık kontrol edin ki kaçırmayın ;)


Tüm başvuracaklara başarılar dilerim.

3 yorum:

  1. Tuğçe'cim gerçekten çok güzel anlatmışsın. Gelecek yıl için başvuru yapacak olan arkadaşlar muhakkak anlattığın tüyoları göz önünde bulundurmalılar. Benim eklemek istediğim ön elemeyi geçip mülakata giren arkadaşların gayet rahat olmaları. Ben çok gerilmiştim odaya girene dek :)

    YanıtlaSil
  2. gerçekten çok açıklayıcı olmuş. çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba ben de ön elemeyi geçtim ve İngilizce mülakata çağırıldım fakat bu mülakatta neler soruluyor? Buna dair bilgilerini paylaşabilirsen çok ama çok memnun olurum :)
    Teşekkürler

    YanıtlaSil